nasze media Najnowszy numer MGN 03/2018

Adam Śliwa

dodane 03.06.2014 09:51

Wielki pływak

Słonie mimo wielkich rozmiarów świetnie pływają. Sześciomiesięczny Man Jai pływa po raz pierwszy ze swoją siostrą Mali.

Dwójka słoników należy do gatunku słoni indyjskich. Na wolności zamieszkują tereny Azji południowej i południowo-wschodniej. Dorosły słoń może ważyć ok. 5 ton, a i tak jest mniejszy od słonia afrykańskiego. Mimo wielkiej masy, dzięki szerokim stopom słoń naciska ziemię z mocą tylko 600 gram pod każda nogą. Słonie komunikują się ze sobą za pomocą bardzo niskich dźwięków, które są niesłyszalne dla człowieka. Słonie za to słyszą je nawet na 2 km. Gdy dzieje się coś złego nagle milkną lub trąbią trąbą.

Sama trąba, najbardziej charakterystyczna część słonia ma znacznie więcej funkcji. Służy oczywiście do wąchania, jako prysznic w czasie kąpieli, jako ręka do zbierania pożywienia z drzew i ziemi. Po włożenie pokarmu roślinnego do paszczy słoń gryzie je zębami. Gdy zęby się zetrą, zastępują je nowe. Taka zmianę uzębienia słonie mogą mieć nawet 6 razy.  Stopy słonia amortyzowane są z miękką chrząstką i warstwą tłuszczu. Dzięki temu słonie potrafią poruszać się bezszelestnie. Skóra jest gruba i pomarszczona i ma bardzo mało włosów. Duże uszy służą do termoregulacji całego ciała. W ogrodach zoologicznych słonie indyjskie żyją nawet 60 lat.

« 1 »
oceń artykuł

Reklama

Najaktywniejsi użytkownicy

  • 1
    Wiktoriakasińska
    ostatnia aktywność: 07.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 4
  • 2
    nixom
    ostatnia aktywność: 05.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 12
  • 3
    OlaGuga
    ostatnia aktywność: 24.10.2017
    łączna liczba komentarzy: 2
  • 4
    ezer_kenegdo
    ostatnia aktywność: 25.11.2017
    łączna liczba komentarzy: 16
  • 5
    pusiak
    ostatnia aktywność: 27.10.2017
    łączna liczba komentarzy: 1