Czekolada ma tysiące  smaków i dodatków.  W pijalniach można poznać  ich bogactwo i skosztować gorącej czekolady w płynie
Czekolada ma tysiące smaków i dodatków. W pijalniach można poznać ich bogactwo i skosztować gorącej czekolady w płynie
Roman koszowski /foto gość

Cztery kolory

Adam Śliwa

MGN 12/2021

publikacja 18.11.2021 12:51

Słodsza niż mleczna, wytrawniejsza niż biała. Niektórzy wyczuwają cytrusowe nuty. Wyjątkowy kolor zawdzięcza ziarnom. Różowa czekolada? Koniecznie trzeba spróbować.

Już na schodkach prowadzących do Pijalni Czekolady M. Pelczar Chocolatier w niewielkim Korczynie na Podkarpaciu unosi się niepowtarzalny zapach czekolady. Smaków tego specjału są tysiące. – Do niedawna wyróżniano trzy główne: czekolady gorzkie, mleczne i białe – wymienia pan Mirosław Pelczar, mistrz polskich cukierników. – Cztery lata temu, w 2017 roku, pojawiła się zupełnie nowa czekolada, zwana Ruby lub Rubinowa. Wytwarza się ją z nowej odmiany ziaren kakaowca i wbrew pozorom nie zawiera ona żadnych sztucznych barwników – dodaje pan Pelczar. Zanim skosztujemy kolejnej kostki, sprawdźmy, w jaki sposób wielki czerwony lub pomarańczowy owoc kakaowca zwany kabosem staje się lśniącą tabliczką czekolady albo pachnącym, gorącym czekoladowym napojem.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..