W ciągu sezonu siostry pasterki pieką pół miliona opłatków. Codziennie w gorących maszynach powstaje ich  nawet 8 tysięcy. Są w dwóch rozmiarach: duże i małe
W ciągu sezonu siostry pasterki pieką pół miliona opłatków. Codziennie w gorących maszynach powstaje ich nawet 8 tysięcy. Są w dwóch rozmiarach: duże i małe
henryk przondziono /foto gość

Mąka, woda i dużo serca

Adam Śliwa

MGN 01/2016

publikacja 15.02.2016 09:17

Maszyna przypominająca wielki mikser, stalowe kleszcze i wielkie nożyce – koniecznie potrzebne, by powstał delikatny opłatek.

Opłatek – symbol świąt Bożego Narodzenia. Jak powstaje? Sprawdziliśmy w Poznaniu, u sióstr pasterek od Opatrzności Bożej. Opłatkarnia działa tu nieprzerwanie już prawie sto lat.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..