Wokół Morza Martwego gromadzą się wielkie ilości soli, która jednak nie nadaje się do jedzenia
Wokół Morza Martwego gromadzą się wielkie ilości soli, która jednak nie nadaje się do jedzenia
Jean Bernard /east news

Bezcenna sól

Przemysław Barszcz

publikacja 19.01.2023 10:16

„Wy jesteście solą dla ziemi. Lecz jeśli sól utraci swój smak, czymże ją posolić? Na nic się już nie przyda, chyba na wyrzucenie i podeptanie przez ludzi” (Mt 5,13). Skąd to porównanie? Dlaczego Pan Jezus nazywa uczniów solą, a nie na przykład złotem?

Sól to nie tylko przyprawa dodawana do potraw dla smaku. To również nieodzowny dla człowieka związek chemiczny. Jej niedobór w organizmie powoduje różne komplikacje zdrowotne. Soli używa się w przemyśle i w medycynie. W dawnych czasach była znacznie bardziej cenna, co wynika z jej bardzo ważnej cechy: umożliwia konserwowanie, dłuższe przechowywanie potraw. Teraz, kiedy sól jest łatwo dostępnym produktem, trudno zrozumieć to porównanie. Wyjaśnienie tej sprawy jest ważne, a jednocześnie bardzo ciekawe.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..