KRYSTYNA BARTOSIK /EAST NEWS
KRYSTYNA BARTOSIK /EAST NEWS

Co powinno być w koszyczku?

publikacja 20.05.2021 09:54

Baranek z chorągiewką, malowane jajka, ostry chrzan i…

W Wielką Sobotę tradycyjnie święci się pokarmy, które znajdą się potem na wielkanocnym stole podczas śniadania. Niezależnie od tego, czy święcić będziemy w kościele, czy z powodu pandemii w domu, warto wiedzieć, co powinno znaleźć się w koszyczku i dlaczego takie właśnie pokarmy? W Polsce zwyczaj znany jest od XIV wieku. Kiedyś szlachcic posyłał powóz konny po kapłana, który przybywał, by poświęcić cały dworski stół. Dzisiaj obrzęd święcenia odbywa się najczęściej w kościołach albo przed nimi na wystawionych stołach. Do koszyka zawsze wkładano pokarmy, które w pierwszy dzień świąt nie wymagały gotowania, bo przygotowywano je wcześniej.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..