Jabłka lecą

Anna Leszczyńska-Rożek

|

MGN 10/2013

publikacja 12.12.2013 10:03

Ich smak zna każdy. To najbardziej popularne polskie owoce. Co o nich wiemy? Które są najlepsze? Czy warto je jeść?

R umiane, zielone, złociste. Twarde, gruszkowe, soczyste – odmian jest mnóstwo, a każde jabłko ma inny smak. Niektóre dojrzewają już pod koniec wakacji, ale prawdziwy sezon na jabłka zaczyna się jesienią.

Chrup na zdrowie

Kiedy atakują jesienne katary, trzeba jeść jabłka. Jak mówi stare powiedzonko „Jedno jabłuszko dziennie, trzyma doktora z dala ode mnie”. Jest w tym wiele prawdy, bo jabłka oprócz tego, że przyjemnie chrupią i pięknie się rumienią, są też zdrowe. Wzmacniają mięśnie i regulują trawienie. Mają mnóstwo witamin i składników mineralnych (magnez, żelazo i potas). To wszystko pomaga walczyć z wirusami. Najlepsze są jabłka zjadane razem ze skórką, ale można też zrobić z nich mnóstwo pysznych deserów. Szarlotki, mus jabłkowy czy jabłka pieczone z nadzieniem a nawet ryż zapiekany z jabłkami. Nie mówiąc już o sokach – najlepiej wyciskanych w sokowirówkach. A kiedy pokrojone na cienkie plastry owoce wysuszymy, możemy je długo przechowywać i podjadać zamiast chipsów. Przepisy na pyszne desery z jabłek znajdziecie na mojej stronie: polkahome.blogspot.pl.

Prosto z drzewa

W polskich ogrodach najczęściej spotykanymi drzewami są jabłonie. Niekiedy są one tak stare że pamiętają pewnie nasze babcie czy dziadków podjadających owoce z ich drzew. Polska słynie na świecie z pysznych jabłek. Podobno w tym roku zbierzemy ich najwięcej w całej Europie. A na świecie w uprawie jabłek zajmujemy trzecie miejsce po Stanach Zjednoczonych i Chinach. Większość zostanie przetworzona na soki, a sporo sprzedamy za granicę. Skoro mamy najlepsze jabłka na świecie, warto je kupować i jeść, mimo że często nie są idealnie równe i nie mają gładkiej skórki.

Warto wiedzieć

☻ Jabłka są przysmakiem niedźwiedzi. Dlatego w Bieszczadach trwa akcja odnawiania starych jabłoni. Polega ona na przycinaniu gałęzi i odsłanianiu drzew tak, aby mogły rodzić więcej owoców. Dzięki temu niedźwiedzie będą mogły podjadać jabłka przed zapadnięciem w zimowy sen. ☻ Zjedzenie wieczorem jabłka nie zwalnia od mycia zębów, jak myślą niektórzy. Cukier zawarty w jabłku jest pożywką dla bakterii powodujących próchnicę. ☻ Jabłka czerwienią się na jesień, podobnie jak spadające z drzew liście. Drzewo, przygotowując się do zimy, produkuje coraz mniej chlorofilu odpowiedzialnego za zielony kolor liści i owoców. Dni robią się krótsze, a to oznacza mniej światła dla roślin. Pod wpływem tego w skórce jabłka stają się aktywne substancje, które nadają jej czerwony lub złocisty kolor. ☻ Mało kto jest uczulony na jabłka. Dlatego tarte jabłko, poza mlekiem mamy, maluchy poznają jako pierwszy posiłek. Jabłko jest w Europie symbolem zdrowia, życia, urodzaju, długowieczności, dostatku i miłości. ☻ W Piśmie Świętym Ewa nie zrywa jabłka z zakazanego drzewa tylko „owoc drzewa, które jest w środku raju”. Jabłko pojawiło się dopiero później na obrazach i w literaturze europejskiej. Od tego momentu stało się symbolem grzechu i odkupienia. Istnieje legenda, że Izaak Newton, fizyk, matematyk i filozof, widząc spadające z drzewa jabłko, odkrył prawo powszechnego ciążenia, czyli grawitacji.

Eksperyment

Potrzebne będą: 1 jabłko sok z połowy cytryny nożyk i talerzyk Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy go na talerzyk. Jabłko dzielimy na połowę. Jedną połówkę przekrojonego jabłka zanurzamy na chwilę w soku z cytryny. Obie połówki odkładamy na bok na kilkanaście minut. Co obserwujemy? Jabłko nie zanurzone w soku z cytryny z czasem robi się ciemnobrązowe. To dlatego, że substancje zawarte w miąższu reagują na tlen z powietrza. Aby więc miąższ pozostał dłużej jasny, wystarczy jabłko skropić sokiem z cytryny, w którym jest dużo witamminy C, mającej właściwości przeciwutleniające.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.