Laurka na talerzu

MGN 06/2013

publikacja 19.09.2013 11:24

Serduszko z parówek, żółw z bułki, muchomor z pomidora. Niemożliwe? Wystarczy tylko trochę wyobraźni.

Laurka na talerzu zdjęcia Anna Leszczyńska-Rożek

K ażdy może zrobić przyjemność mamie na przykład w Dniu Matki i przygotować kolorowe i wesołe śniadanie albo kolację. Tym bardziej że w tym roku ten dzień przypada w niedzielę. Zamiast kupować prezent w sklepie, można samemu zrobić smaczną laurkę i podać ją na talerzu, a mama na pewno będzie uśmiechała się radośnie od rana. Trzeba tylko wcześniej wstać i obudzić mamę dopiero wtedy, gdy wszystko będzie już gotowe :) Ale proponowane przekąski można przygotowywać i na piknik, i na przyjęcie urodzinowe albo po prostu zrobić je z całą rodziną na niedzielną kolację.

Serce na talerzu

Potrzebne będą: ☻ bułka (kajzerka) ☻ masło ☻ biały albo żółty ser ☻ parówka ☻ szynka ☻ pomidorki koktajlowe (malutkie) ☻ trzy liście zielonej sałaty ☻ kilka wykałaczek ☻ foremka w kształcie serca do wycinania pierniczków Jak to zrobić? Najpierw na talerzu układamy sałatę. Bułkę przecinamy i smarujemy masłem. Na desce układamy szynkę i biały lub żółty ser. Foremką wycinamy z nich serduszka i układamy na bułce tak, aby ułożyły się w kwiat. Połówka pomidorka koktajlowego będzie środkiem kwiatka. Obok możemy jeszcze dołożyć serduszka z... parówek. Wystarczy na skos odciąć ich końcówki o długości ok. 10 cm. Przyłożone do siebie powinny utworzyć serduszko. Całość spiąć wykałaczką, która ma przypominać strzałę Amora :) Foremkami do pierniczków o innym kształcie można komponować obrazki według własnego pomysłu albo wycinać kromki z chleba tostowego i tworzyć minikanapeczki. Możliwości jest nieskończenie wiele.

Żółwik obok muchomora

Potrzebne będą: ☻ bułka ☻ masło ☻ szynka ☻ zielony ogórek ☻ jajko ☻ pomidor ☻ rzodkiewki do ozdoby Jak to zrobić? Najpierw gotujemy jajko na twardo. W tym czasie przygotowujemy żółwia. Bułkę przecinamy na pół, smarujemy masłem i przykrywamy plasterkiem szynki. Obieramy ogórek zaczynając od szerszej strony (węższa jest zawsze bardziej gorzka). Ostrożnie przecinamy wzdłuż (nie na plasterki!) na 3 części. Ze środkowej robimy głowę żółwia, a dwie pozostałe przecinamy na pół. Połówki utworzą 4 nogi. Z pozostałej części ogórka możemy wyciąć jeszcze ogon. Ogórek układamy w bułce tak, aby wystawał. Oczy robimy ze szczypiorku, ketchupu albo odrobiny majonezu czy śmietany. Teraz muchomor. Jajko obieramy ze skorupki i odcinamy czubki. Niewielki pomidor przecinamy na pół. Jedną połówkę mocujemy wykałaczką do jajka i mamy kapelusz muchomora. Białe kropki na pomidorze--muchomorze robimy, nakrapiając go majonezem, śmietaną albo gęstym jogurtem. Z rzodkiewki można jeszcze końcem nożyka wyciąć kwiatki.

Buzia na kanapce

Potrzebne będą: ☻ bułka kajzerka ☻masło ☻ sery ☻ wędlina Jak to zrobić? Bułki przecinamy na pół – każda połówka to jedna buźka. Zanim posmarujemy je masłem, przykładamy do plasterka szynki czy żółtego sera położonego na desce i obcinamy zbędne brzegi. Tak jak byśmy chcieli obrysować ołówkiem szklankę na kartce. Smarujemy masłem. Najpierw kładziemy jasny ser lub wędlinę, np. drobiową – to będzie twarz. Z kółeczka drugiego składnika wycinamy fryzurkę podobną do Twojej :) Można udekorować ją szczypiorkiem czy wyciętymi rzodkiewkami. Noski robimy z pomidorów koktajlowych, a oczy i buzię ze szczypiorku; albo malujemy ketchupem. Kanapkowe buzie układamy na talerzu przykrytym liśćmi sałaty i podajemy mamie. Ciekawe, czy rozpozna swoje dzieci :)

Owocowy jeż (na popołudniowy deser)

Potrzebne będą: ☻ gruszka ☻ 2 goździki (przyprawa) ☻ wykałaczki ☻ kawałeczki owoców (winogrona, kiwi, jabłka, śliwki, a nawet kawałki ananasa z puszki) Jak to zrobić? Wszystkie owoce najpierw myjemy. Gruszkę obieramy tylko z szerszej strony. Węższa, będzie pyszczkiem jeża. Na wykałaczki nabijamy pokrojone owoce. Po 2 kawałki na jedną wykałaczkę, tak, aby było bardziej kolorowo. Wykałaczki delikatnie wbijamy w obraną część gruszki. W nieobraną część wbijamy 2 goździki – to będą oczy jeża. I... gotowe :)

Ciekawostki

BentÔ - Japońskie obrazki na wynos W Japonii bardzo popularne są dania z ryżu, warzyw, ryb lub mięsa zabierane do szkoły czy pracy. Podobnie jak u nas, tylko my zabieramy do szkoły zazwyczaj kanapki. Japończycy noszą takie dania w pudełkach, w których układają wieloskładnikowe obrazki, a następnie zjadają pałeczkami. W wielu miejscach można kupić gotowe obrazki na wynos, ale sporo Japończyków woli przygotowywać je w domu. Jarzynowo-owocowe portrety Niezwykłe portrety z owoców, jarzyn, kwiatów, korzeni, a nawet liści tworzył włoski malarz Giuseppe Arcimboldo. Jego obrazy do dziś fascynują. Z bliska widzimy martwą naturę, czyli malowane kompozycje owoców, warzyw i roślin. Z niewielkiej odległości można dostrzec postaci, których twarze tworzą ogórki, winogrona, pomidory, cebula i inne. Najbardziej znany jest portret Rudolfa II Habsburga.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.