nasze media Najnowszy numer MGN 03/2018

Adam Śliwa

|

MGN 02/2011

dodane 14.01.2011 13:38

Kapryśna Doris

Szarobiała sierść z ciemnymi plamkami wtapia się w ośnieżony teren, w którym żyje ten duży drapieżny kot.

Pantera śnieżna, zwana irbis, podobno od grudnia mieszka w opolskim zoo. Mimo dwóch prób, nam nie udało się zobaczyć kapryśnej damy.

OSTROŻNA I CZUJNA
Cała sprawa zaczęła się od informacji z opolskiego ogrodu zoologicznego, że przed świętami pojawi się tam nowy mieszkaniec – pantera śnieżna, zwana irbis. Zabrzmiało ciekawie. Rzadkie zwierzę, interesująca nazwa i zdjęcia piękne, warto więc ją zobaczyć na żywo. Doris – tak nazywa się sympatyczna młoda samiczka, która zamieszkała w Opolu – ma dopiero 1,5 roku. – Przyjechała do nas z Krakowa, na miejsce innego irbisa, który padł ze starości – tłumaczy Krzysztof Kazanowski z opolskiego zoo. W naturalnym środowisku jest bardzo ostrożna i czujna. Dlatego potrzebowała czasu, by oswoić się z nowym miejscem. Żeby nie ryzykować, odmówiła nawet jedzenia. Po pewnym czasie dopiero zaufała nowym gospodarzom i teraz podobno zjada codziennie 1,5 kg mięsa bez kości. Niestety, w dniu, w którym miała się nam zaprezentować na wybiegu, zmieniła zdanie i postanowiła ukryć się w swoim ciemnym domku.

PIĘKNA I NIEBEZPIECZNA
Naturalne środowisko panter śnieżnych to Himalaje. Najchętniej przebywają na wysokości od 1500 do 5000 m n.p.m. Polują w samotności na dzikie owce, koziorożce, świstaki, bażanty. Irbis jest dużym drapieżnym kotem, który łatwo może zabić człowieka, dlatego w ogrodach zoologicznych pantera śnieżna zaliczana jest do drapieżników I klasy, co oznacza, że nie wolno do niej podchodzić. – Opieka nad nią jest bezkontaktowa – wyjaśnia Krzysztof Kazanowski. – Wygląda to tak, że na czas karmienia lub sprzątania przepuszcza się ją do drugiego pomieszczenia i zamyka. A jeżeli musi ją zbadać, czy obejrzeć weterynarz, wtedy najpierw podaje jej się środki nasenne.

STEROWANA OGONEM
Nie daliśmy za wygraną. Po kilku dniach przyjechaliśmy znowu. Niestety, na lekko ośnieżonym wybiegu nie było ani pantery Doris, ani nawet jej śladów. Nawet mieszkający obok sympatyczny ryś nie widział chyba jeszcze swojej sąsiadki. Irbis jest większa od zwykłej pantery. Wysoka na 50–65 cm i długa na 75–135 cm. Waży nawet 70 kilogramów. Jej gruby, masywny ogon jest prawie tak samo długi jak ona i służy jej jako… ster. Kiedy na przykład pantera śnieżna skacze na odległość 15 metrów, wtedy w czasie lotu steruje właśnie ogonem. Pantera śnieżna żyje ok. 16–18 lat. W swoich rodzinnych stronach grozi jej wyginięcie z powodu kłusowników, którzy chcą wykorzystywać jej kości w chińskiej medycynie. W ogrodach zoologicznych na całym świecie żyje ok. 200 panter śnieżnych, a na wolności do 7 tysięcy. Naukowcy wciąż zbyt mało wiedzą o panterze śnieżnej. Dla nas też pozostała tajemnicza i niedostępna.

 

« 1 »
oceń artykuł

Reklama

Najaktywniejsi użytkownicy

  • 1
    Wiktoriakasińska
    ostatnia aktywność: 07.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 4
  • 2
    nixom
    ostatnia aktywność: 05.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 12
  • 3
    OlaGuga
    ostatnia aktywność: 24.10.2017
    łączna liczba komentarzy: 2
  • 4
    ezer_kenegdo
    ostatnia aktywność: 25.11.2017
    łączna liczba komentarzy: 16
  • 5
    pusiak
    ostatnia aktywność: 27.10.2017
    łączna liczba komentarzy: 1