nasze media Najnowszy numer MGN 03/2018

PAP/p

dodane 03.07.2009 10:35

Tygrysy syberyjskie są zagrożone


Dramatycznie może zmaleć dzika populacja największych kotów świata - tygrysów syberyjskich (Panthera tigris altaica). Jej efektywna liczebność to zaledwie 27-35 osobników, choć na wolności żyje do 500 tych majestatycznych władców tajgi - wynika z badań, o których pisze internetowy serwis BBC.

Efektywna liczebność populacji wiąże się ze zróżnicowaniem genetycznym, które ma wpływ na zachowanie równowagi genetycznej i zdrowego potomstwa. Dlatego jest ona dobrym wskaźnikiem szans przetrwania tygrysa syberyjskiego, nazywanego także amurskim.
Określono ją na podstawie najpełniejszych w historii badań genetycznych tego najrzadszego z tygrysich podgatunków.

Na początku XX wieku żyło dziewięć podgatunków tygrysa, a cała populacja szacowana była na około 100 tysięcy. Do tej pory wyginęły trzy podgatunki: tygrys jawajski, balijski i kaspijski, a liczba wszystkich tygrysów nie sięga nawet pełnych 3 tysięcy.
Tygrys syberyjski (amurski), największy przedstawiciel gatunku, osiąga gigantyczną wagę 350 kg i długość do 4 metrów. Ma grube, blade futro, pozwalające mu wtopić się w zimowy krajobraz i wytrzymać mróz nawet do minus 45 stopni.

Niegdyś zamieszkiwał wielką część północnych Chin, Półwysep Koreański i rosyjski Daleki Wschód. Pochodzi najprawdopodobniej, jak wskazują najnowsze badania, od tygrysa kaspijskiego.
« 1 »

Reklama

Najaktywniejsi użytkownicy

  • 1
    zosiaficek
    ostatnia aktywność: Dziś 14:18
    łączna liczba komentarzy: 23
  • 2
    Cybernat2000
    ostatnia aktywność: 23.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 1
  • 3
    kamiś
    ostatnia aktywność: 19.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 54
  • 4
    Wiktoriakasińska
    ostatnia aktywność: 07.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 4
  • 5
    nixom
    ostatnia aktywność: 05.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 12