nasze media Najnowszy numer MGN 03/2018

Adam Śliwa

dodane 18.12.2012 15:01

Łowca myszy

Nie mowa tu jednak o kocie. W Afryce do łapania gryzoni oswaja się surykatki.

Surykatki, wbrew miłemu wyglądowi są drapieżnikami. Żyją w Afryce, głównie na pustyni Kalahari. Odżywiają się owadami, bezkręgowcami, ale także mniejszymi ssakami i ptakami. Lubią także rośliny. Żyją w stadach liczących ok. 30 osobników i są silnie związane rodzinnie. W czasie żerowania jedna z surykatek na najwyższym punkcie terenu pilnuje i wypatruje niebezpieczeństwa. Gdy coś zagraża wydaje sygnał alarmowy. Zagrożone stado może uciec ale także potrafi skutecznie razem się bronić. Młode rodzą się po 11 miesiącach ciąży. Zwykle są to 3, 4 młode. Zanim dorosną przechodzą prawdziwą szkołę łowiecką. Dorosłe surykatki uczą młode jak polować, najpierw na martwych zwierzętach a z czasem na żywych ale nieuzbrojonych, aż w końcu na w pełni groźnych.

Dzięki przeżywaniu roślin surykatki potrafią wytrzymać bez wody nawet przez kilka miesięcy.

« 1 »
oceń artykuł

Reklama

Najaktywniejsi użytkownicy

  • 1
    kamiś
    ostatnia aktywność: 19.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 54
  • 2
    zosiaficek
    ostatnia aktywność: 19.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 20
  • 3
    Riri
    ostatnia aktywność: 17.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 10
  • 4
    KociaAnia
    ostatnia aktywność: 18.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 12
  • 5
    Dojrzewająca
    ostatnia aktywność: 14.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 3